in

VPS Nedir? VPS Hosting ve Sanal Sunucular Hakkında

VPS nedir? VPS, Virtual Private Server kısaltmasıdır. VPS hosting, web siteniz için seçebileceğiniz en popular hosting hizmetlerinden birisidir. Sanallaştırma teknolojisi kullanarak sunucu üzerinde birden fazla kullanıcı için özel kaynak sağlar.

Özel bir sunucu alanı sağlamayan paylaşımlı hosting hizmetine nazaran daha güvenli ve stabil bir çözümdür. Diğer yandan tüm bir sunucu kiralamaktan daha ucuz ve küçük ölçeklidir.

VPS Hosting genellikle paylaşımlı hosting planlarının limitlerini aşan, orta derece trafiğe sahip ancak bütün bir sunucuya ihtiyaç duymayan web sitesi sahipleri tarafından tercih edilir.

VPS çözümleri genellikle birden fazla hosting planı sunar.

VPS Hosting Nedir ve Nasıl Çalışır?

Sunucu dediğimiz şey nihayetinde web host firmanızın web sitenizi yayınlamak için ihtiyaç duyduğu bütün dosya ve veritabanlarını depolayan bir bilgisayardır. Ne zaman online bir ziyaretçi web sitenizi açmak istese, tarayıcıları sunucunuza bir talep gönderir ve gerekli dosyaları internet aracılığıyla transfer eder. VPS hosting size fiziksel bir sunucuyu taklit eden sanal sunucu sağlar ancak nihayetinde makine birkaç kullanıcı arasında paylaşılır.

Sanallaştırma teknolojisi kullanarak hosting sağlayıcınız sunucunun işletim sistemi üzerine sanal bir katmak yükler. Bu katman sunucuyu bölümlere ayırır ve her bir kullanıcıya kendi işletim sistemi ve yazılımını yüklemesine olanak tanır.

Dolayısıyla özel sanal sunucular (VPS) hem sanal hem de özeldir çünkü tam kontrole sahip olursunuz. İşletim sistemi seviyesinde diğer kullanıcılardan ayrıdır. VPS teknolojisi kendi bilgisayarınızı farklı işletim sistemleri yüklemek için bölmeye benzer.

VPS çalıştırarak web sitenizi güvenli bir yerde garantili kaynaklarla muhafaza edebilir (hafıza, disk alanı, işlemci çekirdekleri vs) ve diğer kullanıcılarla paylaşmazsınız. VPS hosting ile tıpkı özel bir sunucu kiralamış gibi root erişimine sahip olursunuz ancak çok daha düşük bir maliyete.

Diğer web hosting türleriyle karşılaştırıldığında VPS

Farklı web hosting türleri sayesinde sunucunuz için farklı özelleştirme seviyeleri düzenleyebilirsiniz. Maliyetleri, performansları (sayfa yüklenme süresi gibi) ve hizmet kullanım durumu (uptime) değişkenlik gösterebilir. Aşağıda VPS hosting hizmetinin diğer hosting çözümleriyle karşılaştırmasını okuyabilirsiniz.

Paylaşımlı Hosting

Paylaşımlı hosting düşük trafiğe sahip internet siteleri için uygun bir çözümdür. Çoğu küçük işletme ve blog sitesinin başlangıç noktasıdır. Paylaşımlı hosting ile aynı fiziksel sunucuyu hosting firmasının farklı müşterilerine bölünür ve siteniz diğer herkesle aynı işletim sistemi üzerinde çalışır.

Bu sebeple, sitenizin kullanabileceği hafıza ve işlemci gücü diğer kullanıcıların ihtiyaçlarına göre değişir. Örneğin siteniz ile aynı sunucuda barınan farklı bir web sitesinin trafiğinde ani bir artış olursa, sitenizin yüklenme süresi artabilir. İşletim sistemini ve diğer sunucu yazılımlarını seçemezsiniz çünkü bütün kullanıcılar aynı konfigürasyonu kullanır. Yani, paylaşımlı hosting ortamının her noktasını yöneten mekanizma hosting firmanızdır.

Paylaşımlı hosting hizmetini farklı ev arkadaşlarıyla tuttuğunuz bir apartman dairesi gibi düşünebilirsiniz. VPS hosting de buna benzer bir paylaşımdır ancak herkesin kendine göre özelleştirebileceği bir odası bulunur. Örneğin odanın rengini, mobilyalarını dekorasyonunu belirleyebilirsiniz.

Cloud Hosting (Bulut Hosting)

Cloud hosting ile tek bir sunucu değil, bulutta bulunan sunucular kümesini kullanırsınız. Kümedeki her bir sunucu web sitenizin güncel bir kopyasını barındırır. Sunuculardan birisi çok meşgul olduğunda, küme trafiği otomatik olarak meşgul olmayan bir sunucuya yönlendirir. Bunun sonucu olarak cloud hosting’de kapalı kalma gibi bir durum yoktur çünkü kümede ziyaretçilerinizin taleplerini karşılayabilecek mutlaka bir sunucu bulunur.

Cloud hosting ve VPS hosting birbirine benzer değildir. Bunun yerine, çoğu hosting şirketi cloud altyapısını kullanan VPS hosting hizmeti verir. Hostinger’da da bu çözümü kullanıyoruz çünkü VPS ile cloud teknolojilerini birleştirerek mümkün olan en yüksek performans ve stabiliteyi sağlayabiliyoruz.

WordPress Hosting

WordPress hosting hizmeti, WordPress site sahiplerine özel olarak sunulan bir hizmettir. Sadece  WordPress sitesi sahibi olmanız durumunda kullanabileceğiniz tek tık kurulum, önceden yüklenmiş eklentiler ve WP komut satırı arayüzü gibi çeşitli WordPress özellikleri yüklü halde gelir. Sunucular, WordPress ihtiyaçlarına uygun şekilde yapılandırılmıştır. Dolayısıyla hosting sayğlayıcıları, paylaşımlı hosting hizmetlerinin bir parçası olarak WordPress hosting hizmeti verirler.

Sanal bir sunucu üzerinde WordPress sitesi kurabilmeniz mümkün olsa da, WordPress odaklı olarak yapılandırılmış özel tasarım sunuculara erişim sağlayamazsınız. Ancak yine de WordPress siteniz için VPS seçerseniz, işletmenizin ihtiyaçlarına uygun olarak hosting ortamınızı kurarak yapılandırabilirsiniz.

Dedicated Hosting

Dedicated hosting ile işletmeniz için tamamen bir sunucu kiralayabilirsiniz. Eğer yüksek trafiğe sahip bir web siteniz varsa, dedicated hosting sizin için en iyi çözüm olabilir çünkü dedicated sunucular hızlıdır, esnektir ve tamamen özelleştirilebilir. Ancak bu hizmetin bir bedeli vardır ve bu sebeple herkes için uygun değildir, özellikle de küçük veya orta ölçekli bir web sitesine sahipseniz.

VPS hosting işletim sistemini ve sunucu yazılımlarını seçebilmenize izin verse de, dedicated hosting bunu bir seviye yukarı taşımaktadır. Sadece yazılımı değil aynık zamanda donanımı da yapılandırabilirsiniz çünkü bütün sunucu sizindir ve kimsenin kurulum üzerinde söz hakkı yoktur. Kendi alanınız üzerinde dedicated sunucu çalıştırabilirsiniz (örneğin ofisiniz gibi), ancak bu durumda profesyonel hosting destek ekibinden yararlanamazsınız.

VPS artıları ve eksileri

VPS hosting eğer gerçekten ihtiyacınız olan hizmet buysa, sizin için ideal çözüm olabilir. Aşağıda sanal sunucuların artı ve eksilerini görebilirsiniz.

Artılar

  1. Paylaşımlı hosting sunucusundan daha hızlı ve güvenilirdir.
  2. Hafıza veya işlemci gücü gibi sunucu kaynakları garantilidir, kullanılabilir kaynaklarda hemen hemen sıfıra yakın dalgalanma yaşanır.
  3. Diğer sunucuların sorunları veya trafik artışları sitenizi etkilemez.
  4. Sunucunuzda superuser (root) erişimi sahibi olursunuz.
  5. Üstün gizlilik olanağı çünkü bütün dosya ve veritabanları diğer sunucu kullanıcılarından saklıdır.
  6. Ölçeklemesi kolay bir hizmettir. Web siteniz büyüdükçe kolaylıkla sunucu kaynaklarınızı (RAM, CPU, disk alanı, band genişliği vs) arttırabilirsiniz.

Eksiler

  1. Paylaşımlı hosting hizmetinden daha pahalıdır.
  2. Sunucunuzu yönetebilmek için daha fazla teknik bilgiye ihtiyacınız olur.
  3. Düzgün şekilde yapılandırılmayan sunucularda güvenlik açıkları oluşabilir.

Ne zaman VPS kullanmalı ve ne zaman yükseltme yapılmalı?

VPS hosting genellikle web siteniz paylaşımlı hosting kaynaklarını yetersiz bulmaya başladığında gelinen noktadır. Eğer en gelişmiş paylaşımlı hosting planı web sitenizi akıcı bir şekilde çalıştıramıyorsa, artık bir VPS planına geçmenin zamanı gelmiş demektir. Bu gibi durumlarda VPS hosting size iki dünyanın da en güzel özelliklerini sunuyor: paylaşımlı ve dedicated hosting.

Ancak daha en baştan VPS planı seçmeye uygun bazı durumlar olabilir. Örneğin e-Ticaret sitelerinin gereği olan güvenli ödeme, hız ve stabil bir ortam için VPS’den güç alabilirsiniz. Hatta herhangi hassas very veya online ödeme yöntemini işleme konusunda VPS herhangi güvenlik açığının ve kimlik hırsızlığının önüne geçebilir.

Eğer sitenizde belirli zamanlarda trafik artışı bekliyorsanız, örneğin bilet satan veya etkinlik düzenleyen web sitelerinde VPS hosting planı kullanılarak büyük avantaj sağlanabilir. Oyun sunucuları ve diğer ağır kaynak kullanımlı siteler de sanal sunuculardan çok daha fazla verim alabilir.

VPS alternatifi var mı? Yönetimli VPS nedir?

VPS hosting hizmetinin dezavantajlarından birisi bütün sunucu ortamını kendiniz yönetmek zorundasınız. Eğer sanal sunucunuz düzgün şekilde yapılandırılıp bakılmazsa, ciddi güvenlik riskleri ve performans kaybıyla karşılaşabilirsiniz. Yönetimli VPS hosting hizmetleri piyasada bu soruna çözüm olarak meydana çıktı. Bunu VPS hosting’in güçlendirilmiş bir alternatifi olarak düşünebilirsiniz, tam teknik destekle birlikte gelir. Yönetimli VPS piyasada hala yeni bir ürün ancak git gide daha fazla hosting sağlayıcısı tarafından sunulmaktadır. Örneğin Hostinger’da bütün kurumsal hosting planlarında tam yönetimli bir hosting ortamı sağlıyoruz. Sunucunuzu ihtiyaçlarınıza uygun şekilde yapılandırıp çalışır hale getiriyor, gerekli bakımları yaparak yedekleri alıyoruz ve bunun yanında bütün VPS müşterilerimize 24/7 destek sunuyoruz.

Sonuç olarak, VPS hosting nedir?

VPS Hosting size garanti kaynaklar sağlayarak, kendi sunucunuzu çalıştırmadan tam kontrol sahibi olmanıza olanak tanır. Orta ve yüksek trafiğe sahip, ağır kaynak kullanan ve e-ticaret web siteleri için harika bir çözümdür. Ancak hızlı büyüme bekleyen işletmeler hizmetin stabil olmasından da ayrıca faydalanır. Eğer uygun fiyata güvenilir, ölçeklendirilebilir bir hosting ortamı arıyorsanız, VPS hosting kesinlikle aklınızda bulunmalı.

Umuyoruz ki rehberimiz VPS hosting hizmetinin ne olduğunu ve nasıl çalıştığını anlamanıza yardımcı olmuştur.

Yararlı Oldu Mu?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

Loading…

0

Apache Nedir – Detaylı Apache Web Server İncelemesi

advertising alphabet business communication

Seo Nedir? Ne Değildir?