in

WordPress Nedir?

WordPress nedir? WordPress şu an dünyadaki en popüler content management system (CMS) yani Türkçe karşılığıyla içerik yönetimi sistemidir. Tüm internet sitelerinin %30’dan fazlası gücünü WordPress’den alır ve bu rakam hızlı şekilde büyümektedir.

Kısaca, bir içerik yönetimi sistemi internet sitesi sahiplerine, editörlerine ve yazarlarına herhangi kodlama bilgisine ihtiyaçları olmadan içerik yayınlama imkanı tanıyan bir web uygulamasıdır.

WordPress, hemen hemen tüm web host hizmetleri tarafından desteklenen PHP ve MySQL kullanır. Ancak özel bir WordPress hosting planı hız, performans ve güvenilirlik açısından sizlere avantaj sağlayabilir.

CMS’ler genellikle bloglar için kullanılır ancak bir WordPress sitesi kolaylıkla porfolyo, haber veya e-ticaret sitesine dönüştürülebilir.

WordPress’in en iyi yanlarından birisi kullanımı kolay ve sezgisel bir arayüzle birlikte gelmesidir. Eğer Microsoft Word kullanmayı biliyorsanız, WordPress’i nasıl kullanmanız gerektiği konusunda endişelenmenize gerek yoktur; aynı kolaylıkta içerik oluşturarak yayınlayabilirsiniz!

WordPress içerik yönetim sistemini kullanarak yeni bir yazı ekleme

WordPress’in en güzel yanı ise, herkesin kullanabilmesi için açık kaynaklı ve ücretsiz olmasıdır. Tüm dünyadan milyonlarca insanın yüksek kaliteli, modern bir web sitesi olabilmesini sağlıyor, yeni başlayanlar da dahil.

WordPress Geçmişi

WordPress’in macerası, 2003 yılında iki geliştirici olan Matt Mullenweg ve Mike Little, b2/cafeblog adındaki sonlanmış bir yazılımın üzerine yeni bir blog platformu inşa etmeye başlamasıyla start aldı. Projenin terk edilmesinden kısa süre sonra bu yazılımı forklayarak kendi kurallarıyla geliştirmeye devam etmeye karar verdiler.

WordPress’in ülk sürümünü (WordPress 1.0) 2004 Ocak ayında yayınladılar. Bugün WordPress olarak tanıdığımız zengin özelliklere sahip olan içerik yönetimi sisteminden oldukça farklı bir görünüme sahipti. Ancak bugünde kullandığımız, WordPress editörü, basit kurulum süreci, hoş permalinkler, kullanıcı yönetim sistemi, yorum moderasyonu ve diğerleri gibi çoğu çekirdek özelliğine sahipti.

2004’ten bu yana WordPress muazzam bir değişime uğradı. Bugünlerde WordPress projesi, tüm dünyadan binlerce üyenin oluşturduğu, özel açık kaynak topluluğu tarafından geliştiriliyor, yönetiliyor ve bakımı yapılıyor. Çoğu gönüllü olmak üzere, uzaktan çalışıyorlar ve WordCamp adındaki konferansta yüz yüze tanışma şansı yakalıyorlar. WordPress hala hızlıca büyümektedir ve her 2 veya 3 ayda bir yeni bir sürüm yayınlanır. Her sürüm beraberinde yeni özellikler ve güvenlik güncellemeleri getirir.

WordPress.org ve WordPress.com arasındaki farklar

Google veya bir başka arama motorunda WordPress’i arattığınızda iki ilgili internet sitesi bulunur: WordPress.com ve WordPress.org. İlk başta bu durum kafa karıştırabilir ancak iki siteninde kendine özgü amacı ve kullanıcı tabanı bulunuyor.

WordPress.org

WordPress.org, kendi kendini barındıran bir WordPress sitesi istediğinizde kullanacağınız seçenektir. Buradan platformu indirebilir ve oldukça fazla sayıda ücretsiz eklenti ve tema bulabilirsiniz. Kendi sitenizi barındırmak (hostlamak) için aynı zamanda bir alan adı kaydı oluşturmalı ve web hosting planı edinmelisiniz.

WordPress, tüm web host hizmetlerinin desteklediği PHP ve MySQL kullanarak çalışır. Ancak özel olarak CMS’den tam performans almak üzere optimize edilmiş olan WordPress hosting planları da mevcuttur.

WordPress.com

WordPress.com, barındırdığı tüm bloglar için WordPress içerik yönetimi sistemini kullanan bir hosting şirketidir. Hizmet için kayıt olan kullanıcılar blogsitem.wordpress.com tarzında bir alan adıyla bloglarına sahip olurlar (ücretli bir özellik olarak özel alan adları mevcuttur). Varsayılan plan ücretsizdir ancak beraberinde bazı limitlerle birlikte gelir.

WordPress ile Ne Tür Web Siteleri Oluşturabilirim?

WordPress, çeşitli farklı türlerde internet siteleri oluşturmak için kullanabileceğiniz oldukça çok-yönlü bir araçtır. Açıkçası olasılıklar sınırsızdır ancak daha iyi fikir sahibi olabilmeniz için en yaygın kullanım alanlarından bazılarını bir araya getirdik.

Bloglar

WordPress ilk olarak bir blog aracı olarak başlatıldı ve platformun hala en yaygın kullanım alanlarından biri olmaya devam ediyor. Blogğunuz büyüyüp, daha fazla ziyaretçi almaya başladığında daha gelişmiş çözümlere yükseltme yapabilirsiniz.

Porfolyolar

Freelancerlar, sanatçılar, fotoğrafçılar, müzisyenler, yazarlar ve diğer yaratıcı profesyoneller online portfolyolarını oluşturmak için sıklıkla WordPress kullanırlar. WordPress.org ile diğer bazı yerlerde resim galerileri, ışık kutuları ve portfolyo kılavuzu gibi ihtiyacınız olabilecek tüm özelliklere sahip çeşitli portfolyo temaları bulunuyor.

İşletme Siteleri

Eğer küçük bir işletme sahibiyseniz, internet siteniz için WordPress iyi bir çözüm olabilir. WordPress küçük çaplı işletmeler arasında fazlasıyla popüler olsa da, büyük şirketler tarafından da gün geçtikçe daha fazla kullanılıyor.

Hayır/Yardım Siteleri

WordPress oldukça düşük bir bakım ücretine sahip olmasının yanında öğrenmesi kolay olduğundan hayır kurumlarının favori platformu olması bir sürpriz değildir. WordPress sayesinde kar amacı gütmeyen kurumları online varlıklarını güçlendirebiliyor.

İnternet Dükkanları

WordPress ile aynı zamanda herhangi kodlama bilginiz olmaksızın bir internet dükkanı oluşturabilirsiniz. WordPress’in en popüler eklentilerinden biri olan WooCommerce eklentisi sayesinde alışveriş sepeti, sipariş yönetim sistemi, ödeme sayfaları, tek tık iade ve diğer önemli özellikleri sitenize ekleyebilirsiniz.

WordPress Kullanan Popüler Siteler

WordPress çoğunlukla bloglar ve küçük çaplı işletmeler tarafından kullanılan bir platform olarak bilinse de aynı zamanda birçok ünlü web sitesi tarafından kullanılmaktadır.

The New Yorker

Popüler The New Yorker gazetesinin tüm ekosistemi gücünü WordPress’den almaktadır.

New Yorker Gazetesi WordPress Kullanımı Görünümü

TechCrunch

TechCrunch, teknolojideki en son yenilikleri ve girişimciler için haberleri takip edenlerin ilk adreslerinden birisidir. Belki de platform olarak WordPress’i seçmeleri bu yüzden tesadüf değildir.

Tech Crunch WordPress Kullanımı Görünümü

Sony Music

Sony Music sitesi başarılı kurumsal markaların WordPress’den yararlandığını gösteren güzel bir örnektir.

Sony Music WordPress Kullanımı Görünümü

Beyaz Saray

Meşhur Beyaz Saray‘ın resmi .gov sitesi de WordPress üzerinde çalışmaktadır. Kimin aklına gelirdi ki?

Beyaz Saray Sitesi Tarafından Kullanılan WordPress Görünümü

Beyoncé

WordPress sanatçılar, müzisyenler ve diğer yaratıcı kişiler arasında muazzam derecede popülerdir, bunlara en ünlü olanları da dahil. Beyoncé’da bunlardan birisi; WordPress sayesinde hayranlarına hoş bir kullanıcı deneyimi sunabiliyor.

Müzik sanatçısı Beyonce tarafından kullanılan WordPress görünümü

WordPress Artıları ve Eksileri

WordPress’in bazı avantajları mevcut ve bu platform herhangi bir programlama bilgisi olmadan web sitesi açmak isteyenler için en iyi seçenek. Ayrıca oldukça özelleştirilebilir bir araç olması sebebiyle yazılımcılar için de iyi bir seçim. Ancak yine de aklınızda olması gereken bazı güçlükler bulunuyor.

Artılar

  1. Düşük Maliyet – Sadece alan adı ve web hosting için ödeme yapmanız gerekir. WordPress yazılımı ve eklenti ile eklentilerin çoğu ücretsizdir.
  2. Kolay kurulum ve güncelleme süreci – Diğer çoğu içerik yönetimi sistemlerinin aksine WordPress yapılandırma gerektirmez ve tek bir tıklamayla güncelleyebilirsiniz.
  3. Sade yönetim – Yazı yazma ve düzenleme, görsel düzenleme ve ekleme, kullanıcıların yönetimi, menü ekleme ve eklenti ile tema kurulumu gibi günlük işleri gerçekleştirmek için herhangi porgramlama bilgisine sahip olmanız gerekmez.
  4. Özel tasarım – Binlerce kullanıma hazır WordPress temasıyla kolaylıkla ilgi alanınıza uygun özel bir tasarım oluşturabilirsiniz. Örneğin restoranlar, tıp doktorları, küçük işletmeler, yemek blogları için özel temalar bulunuyor.
  5. Özel işlevsellik – WordPress’in varsayılan işlevlerini genişletmek için eklentileri kullanabilirsiniz. Özetle, arama motoru optimizasyonundan (SEO) etkinlik rezervasyonlarına kadar her özel görev için bir eklenti bulabilirsiniz.
  6. Yardımsever topluluk – WordPress’in evrensel bir topluluğu ve müthiş yardımcı destek forumu bulunuyor. Eğer birşeyi bilmiyorsanız veya bir sorunla karşılaştıysanız, hızlı şekilde yardım alabilirsiniz.

Eksiler

  1. Güvenlik endişeleri – WordPress internetin %30’dan fazlasını oluşturduğundan, hackerlar’ın sıklıkla hedefi olabiliyor. Ancak bir güvenlik eklentisi yüklerseniz riski büyük ölçüde azaltabilirsiniz.
  2. Üçüncü parti içerik – Çoğu WordPress eklenti ve temaları üçüncü parti geliştiriciler tarafından hazırlandığından, bazen sorun yaratabiliyorlar. Bir eklenti veya temayı yüklemeden önce her zaman açıklamayı ve incelemeleri okuyun. Eğer hala emin değilseniz, topluluktan yardım isteyin.
  3. Sayfa yüklenme süresi – Eğer çok fazla eklentiniz varsa, siteniz yavaşlayabilir. Bir önbellek eklentisi yüklemek genellikle bu sorunu çözmektedir.

WordPress Nedir? Dünyanın En Popüler CMS Platformu!

WordPress oldukça çok amaçlı bir platformdur. Hemen hemen her türde web sitesi oluşturabilmenizi sağlar. Bir blog mu açmak istiyorsunuz? Cevap WordPress. İşletmenizin online bir varlığa mı ihtiyacı var? Yine, WordPress. Yeni müşteriler kazanmak için online portfolyo mu istiyorsunuz? Hala, WordPress. İnternet dükkanı açmayı mı planlıyorsunuz? Tabi ki, WordPress. Seçenekleriniz sınırsız, risk düşük ve farklı kaynaklardan kolaylıkla yardım alabilirsiniz.

Yararlı Oldu Mu?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

Loading…

0

CDN nedir? Siteyi Hızlandırmak İçin CDN Kullanımı

Web Hosting Nedir?